Walne Zebranie: nowa grupa sprawująca władzę...

Marcin Sągol

Minęło dziewięć miesięcy odkąd odbyło się ostatnie Walne Zebranie Członków Klubu Sportowego „Sęp” w Żelechowie. Od tamtej pory bardzo dużo zmieniło się w Klubie – czasem na lepsze czasem na gorsze. Na niedzielę 5 października 2008 roku zaplanowany był kolejny zjazd, na którym miało zapaść kilka ważnych decyzji m.in. przyjęcie nowego statutu (po wprowadzeniu niezbędnych poprawek) oraz wybory nowych władz, tj. prezesa oraz zarządu Klubu - te właśnie wybory wywoływały najwięcej emocji wśród osób przybyłych na zebranie.

Na początku zebrania został wybrany przewodniczący obrad, którym został Pan Krzysztof Kapczyński. Następnie wybrano sekretarza, odpowiedzialnego za notowanie przebiegu spotkania. Po zakończeniu wszystkich czynności formalnych odczytano treść nowego statutu – czyli po wprowadzeniu niezbędnych poprawek w poszczególnych paragrafach. W dalszej kolejności wybrano Komisję Mandatową, której zadaniem było między innymi zliczenie osób uprawnionych do głosowania. W międzyczasie miała trwać dyskusja nad zmianami w statucie, jednak ciężko jest nazwać dyskusją wystąpienie jednej czy dwóch osób i pokrzykiwania z sali.

Po kilkunastu minutach przedstawiciel Komisji Mandatowej oznajmił, że w zebraniu uczestniczy 57 osób z 78 ogólnej liczby członków uprawnionych do głosowania. Można było przejść do głosowania (wcześniej przegłosowano, że odbędzie się ono jawnie) nad przyjęciem zmian w statucie jednak konieczne było powołanie jeszcze Komisji Skrutacyjnej, która będzie odpowiadała za zliczanie głosów i podawanie wyników głosowań. Jej przewodniczącym został Mariusz Zawadzki, zastępcą przewodniczącego Andrzej Jaworski a sekretarzem Artur Majek. W głosowaniu nad przyjęciem nowego tekstu statutu wzięło udział 57 osób. Jednogłośnie przyjęto statut w wersji, która została odczytana na zebraniu.

Po ogłoszeniu wyników głos zabrał prezes Bogusław Wojtowicz, który oficjalnie oznajmił, że rezygnuje z funkcji prezesa i podaje cały zarząd do dymisji. Jako przyczyny tej decyzji wymienił pogarszający się stan swojego zdrowia oraz fakt, że nie będzie mógł poświęcić wystarczająco dużo czasu na prowadzenie Klubu. Następnie odczytał sprawozdanie z działalności zarządu, w którym mówił o celach, jakie udało się osiągnąć za jego kadencji, oraz wskazał na trudności, jakie pojawiły się w trakcie ich realizacji.

Po wystąpieniu ustępującego prezesa odczytano jeszcze sprawozdania finansowe oraz Komisji Rewizyjnej. W tym drugim wymieniono szereg uchybień, do jakich miało dojść w ostatnich kilku miesiącach, gdy głową zarządu był Pan Wojtowicz. Kilka chwil później udzielono głosu prezesowi, który korzystając z tego przywileju zaproponował kandydata na stanowisko prezesa Klubu, a był nim Leszek Woźniak.

W kolejnej części (przeciągającego się) zebrania przeprowadzono głosowanie nad udzieleniem absolutorium ustępującemu zarządowi. Uczestniczyło w nim 54 osoby z czego: 43 opowiedziały się za udzieleniem absolutorium, 1 była przeciw a 10 wstrzymało się od głosu. Powoli zbliżał się chyba najważniejszy moment niedzielnego zebrania, tj. wybory nowego prezesa.

Przewodniczący zebrania oznajmił, że można zgłaszać kandydatów na stanowisko prezesa Klubu Sportowego „Sęp” w Żelechowie. Ponownie wymieniono Leszka Woźniaka, który zgodził się wystartować w wyborach. Jako drugiego kandydata zaproponowano Grzegorza Frankowskiego, który również nie wyraził sprzeciwu. Jak się chwilę później okazało były to jedyne osoby, które wyraziły wolę ubiegania się o fotel prezesa.

Komisja Skrutacyjna wydała łącznie 55 kart do głosowania, na których znalazły się imiona i nazwiska dwóch kandydatów, którzy wystartowali w wyborach. Aby głos mógł zostać uznany za ważny, należało skreślić jedno z nazwisk – czyli tej osoby, na którą nie głosujemy. Nieparzysta liczba głosujących sprawiała, że jeżeli wszystkie oddane głosy będą ważne, to już w pierwszym głosowaniu powinniśmy poznać zwycięzcę wyborów.

Rozdano karty do głosowania. Po kilku minutach zostały one zebrane i zliczone przez Komisję Skrutacyjną. Ogłoszono wyniki: Grzegorz Frankowski – 27 głosów, Leszek Woźniak – 27 głosów, 1 głos nieważny!!! Doszło więc do dosyć niespodziewanego rozstrzygnięcia (jeżeli remis można nazwać rozstrzygnięciem). Co ciekawe, w statucie nie było żadnego zapisu, który by mówił co w takiej sytuacji należy zrobić. Przewodniczący obrad zadecydował więc, że głosowanie zostanie powtórzone.

Zarządzono pięciominutową przerwę aby przygotować nowe karty do głosowania. Po wznowieniu zebrania okazało się, że na sali pojawiła się jeszcze jedna osoba, która jest członkiem Klubu a co za tym idzie ma uprawnienia do głosowania. Przewodniczący obrad zadecydował, że zostania ona dopuszczona do głosowania. Decyzja ta wzbudziła duże poruszeni wśród części zebranych osób. W kierunku przewodniczącego zebrania posypało się kilka „bardzo nieprzyjemnych uwag”. Zapanowało spore zamieszanie. W pewnym momencie o udzielenie głosu poprosił jeden z kandydatów – Leszek Woźniak. Oznajmił, że rezygnuje z ubiegania się o stanowisko prezesa, aby przerwać te niepotrzebne spory.

W wyniku tych wydarzeń pewne już było kto zostanie nowym prezesem. Jak stwierdził przewodniczący zebrania, według statutu musiało jednak jeszcze dojść do głosowania pomimo tego, że pozostał tylko jeden kandydat. Podobnie jak wcześniejsze głosowanie tak i to było tajne – zgodnie z tym co jest zapisane w statucie.

W drugim głosowaniu na prezesa Klubu Sportowego „Sęp” w Żelechowie uczestniczyło 48 osób. 28 spośród nich opowiedziało się za kandydaturą Grzegorza Frankowskiego a 20 wstrzymało się od głosu. Tak więc późnym wieczorem poznaliśmy nowego prezesa a został nim Pan Grzegorz Frankowski, który powiedział po ogłoszeniu wyników:

…Dziękuję, myślę że coś zacznie się w końcu w tym Klubie dziać, na dobre…

Kolejnym punktem obrad były wybory członków nowego zarządu. Według tekstu przyjętego wcześniej statutu, zarząd musi składać się z od 5 do 9 osób. Pierwszą z nich już znaliśmy – był nią nowo wybrany prezes. Zgłaszano kandydatury kolejnych. Padły propozycje Panów Andrzeja Jaworskiego oraz Henryka Niewiadomskiego – obaj się zgodzili. Zaproponowano następnie Leszka Woźniaka, który – jak pamiętamy - kilkadziesiąt minut wcześniej wycofał swoją kandydaturę z wyborów na funkcję prezesa. Pan Wońźniak zgodził się na umieszczenie go w gronie osób zgłoszonych do nowego zarządu. Kolejnymi osobami, które zostały zaproponowane i zgodziły się dołączyć do kandydatów na członków zarządu byli Mieczysław Lewuszewski i Henryk Lewoszewski. Kilka chwil później o głos poprosił Leszek Woźniak. Oznajmił, że z pewnymi osobami już współpracował (mowa tutaj o kimś, kto znalazł się wśród kandydatów – dop. redakcja) i nie chce z nimi więcej pracować. W konsekwencji wycofuje swoją kandydaturę na członka zarządu Klubu. Ostatnią osobą zgłoszoną, która zgodziła się kandydować był Tomasz Gugała.

W dalszej kolejności przegłosowano, że wybory nad przyjęciem członków nowego zarządu Klubu będą jawne. W głosowaniu uczestniczyło 43 osoby z grona 78 uprawnionych. 26 opowiedziało się za tymi kandydatami, 1 była przeciwna a 16 się wstrzymało. Około godziny 22:00 poznaliśmy skład nowego zarządy Klubu Sportowego „Sęp” w Żelechowie w skład którego weszli: Grzegorz Frankowski – prezes, Andrzej Jaworski, Henryk Niewiadomski, Mieczysław Lewuszewski, Henryk Lewoszewski, Tomasz Gugała.

Pod koniec obrad odbyło się jeszcze głosowanie nad nowym składem Komisji Rewizyjnej, która musiała składać się z 3 osób (na początku zebrania G. Frankowski, który był jej członkiem, zrezygnował). Zaproponowano więc aby do dwóch pozostałych członków zgłosić jeszcze jedną osobę i przegłosować ten skład. Ostatecznie w skład Komisji Rewizyjnej mięli wejść Panowie Cegiełka, Jakubiec i Mariusz Zawadzki. Wszystkie spośród 37 osób, które uczestniczyły w głosowaniu, przychyliły się do przyjęcia takiego składu.

W końcu o godzinie 22:35 Walne Zebranie Członków Klubu Sportowego „Sęp” w Żelechowie zostało zamknięte. Od tego momentu mamy nowego prezesa i nowy zarząd. Czy zmiany te wyjdą naszemu Klubowi na dobre, przekonamy się zapewne za kilka lub kilkanaście miesięcy.